W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Kontakt

Przedsiębiorstwo Komunalne "KOMES" sp. z o.o.

 

ul. Elizy Orzeszkowej 4
87-500 Rypin

 

tel.: 54 280 24 61
fax: 54 280 27-55
Adres e-mail: sekretariat@pkkomes.pl

 

ePUAP: /KOMESRypin/SkrytkaESP

 

Pogotowie wod.-kan. - całodobowo
tel.: 54 280 22 88

Powrót

Twardość wody

Twardość ogólna

jest cechą określającą zawartość w wodzie metali ziem alkalicznych, (głównie wapnia i magnezu). Praktycznie jest to suma rozpuszczonego w wodzie wapnia i w mniejszym stopniu magnezu – i tak są ustalane procedury analityczne. Twardość ogólna jest dzielona na twardość węglanową obejmującą tę część jonów wapnia i magnezu , która może być związana z kwaśnymi węglanami (HCO3- ) i węglanami (CO32-) oraz twardość niewęglanową obejmującą pozostałą część wapnia i magnezu związaną z siarczanami, chlorkami, azotanami itp.


Podział wód podziemnych wg twardości ogólnej:

woda mg CaCO3/dm3
bardzo miękka < 75
miękka 75 - 150
średnio twarda 150 - 300
twarda 300 - 500
bardzo twarda > 500

Przepisy dotyczące dopuszczalnej twardości wód pitnych określają maksymalną dopuszczalną twardość ogólną :

  • Polska - 60–500 mg CaCO3/dm3
  • WHO - 500 mg CaCO3/dm3
  • EWG - min. 150 mg CaCO3/dm3 -maksymalna nieokreślona

Twardość wody w Rypinie

woda z ujęcia mg CaCO3/dm3 rodzaj wody
SUW Wodna 270 średnio twarda
SUW Bielawki 291 średnio twarda

Względy zdrowotne

Twardość wody z punktu widzenia higieny uważana jest za parametr drugorzędny, chociaż mający wpływ na zdrowie człowieka. Wody bardzo miękkie poniżej 75 mg CaCO3/dm3 są szkodliwe dla organizmu, ponieważ ługują z niego sole wapnia i inne (zalecenia WHO z 1998 r.) co powoduje problemy z układem kostnym, zaburza prawidłową pracę mięśni, w tym mięśnia sercowego. W związku z negatywnym oddziaływaniem wód miękkich zalecenia EWG przewidują minimalną twardość wód pitnych na poziomie 150 mg CaCO3/dm3. Wody twarde natomiast wywołują podrażnienia skóry.

w załącznikach można pobrać kalkulator twardości wody

Załączniki

Powiadom znajomego